duminică, 24 ianuarie 2010

Guacamole

Ingrediente:


4 rosii potrivite, 4 avocado, 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, o legatura cilantro sau coriandru, zeama de la o lamaie, 2 ardei iuti, chips tortilla pentru servire
Preparare:

Rosiile se cresteaza in forma de cruce, se aseaza intr-un vas de sticla, se toarna peste ele apa fierbinte si se lasa pentru 3 minute. Se scot si se pun in apa rece ca gheata iar cand coaja incepe sa se desprinda se scurge apa. Se indeparteaza coaja rosiilor dupa care cu o lingurita se scot samburii. Se taie in cubulete mici. Avocado se taie in 2 si cu o lingurita, se scot samburii, se scobesc si coaja se arunca. Se freaca pana devine ca o pasta sau se poate introduce intr-un blender pana devine totul ca o simpla pasta. Se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Dupa aceea adaugam ceapa taiata foarte marunt si fin, usturoiul zdrobit si coriandru. Se amesteca totul foarte bine, adaugam ardeiul iute taiat foarte marunt si fin continuam amestecarea dupa care adaugam rosiile. Se amesteca si se da la frigider 1 ora.
Mentiuni:

Cu tortilla chips

Timp Preparare: 30 '

Tzatzichi

Ingrediente:


-2-3 castraveti
-200 g branza
-5 catei de usturoi
-un iaurt
-sare
Preparare:

Castravetii, branza si usturoiul de dau pe razatoarea cu ochiuri mari; se pun intr-un castron toate si se amesteca cu iaurtul si sarea pana se omogenizeaza.

Friptura de pui cu gomboti si sos vanatoresc

Ingrediente:


Zarzavatul de la o supa de pui
2 linguri faina
200 ml smantana
patrunjel verde
1 lingurita zahar
zeama de lamaie
o cana mare de supa
o foaie de dafin
3-4 cuisoare
Preparare:

Dupa ce s-a racit zarzavatul din supa , se da pe razatoarea mare. Supa se da in clocot cu foaia de dafin si cu cuisoarele.
Faina se amesteca cu putin ulei, intr-o tigaie pusa pe foc si se adauga cana de supa pina se face un sos bun.Se adauga zarzavatul razuit si se amesteca pina da un clocot. Se stinge focul si se adauga smantana , patrunjelul verde tocat, zaharul si zeama de lamaie. Se potriveste gustul de sare si piper.
Carnea fiarta din supa se pune pe o farfurie, se adauga gombotii din paine si peste ,sosul vanatoresc.
Mentiuni:

Se poate servi si cu macaroane sau cartofi natur.

Timp Preparare: 2 h 30 '

Ali Oli

Ingrediente:


un ou, 2 catei usturoi, un virf de cutit de sare, 1-2 lingurite otet de vin rosu, 1-2 cesti ulei de floarea soarelui
Preparare:

Se pun oul, usturoiul si sarea la robot si se amesteca pina cind amestecul devine cremos. Se adauga uleiul ca la maioneza. La sfirsit se adauga otetul si se mai amesteca pentru citeva secunde.
Mentiuni:

Se serveste cu hamburger, salata de cartofi, friptura, cartofi prajiti

Timp Preparare: 20 '

Garam Masala

Ingrediente:


-2 linguri seminte de coriandru
-1 lingura seminte de chimion
-seminte de la 10 pastai de cardamom negru
-2 lingurite seminte de mustar alb
-1 lingurita cumin (chimen indian)
-2 lingurite seminte de schinduf
-2 lingurite boabe de piper negru
-1 lingurita cu varf cuisoare, intregi
-7-8 cm rulou scortisoara
Preparare:

Incalziti la foc mediu o tigaie antiaderenta si prajiti in ea, separat sau impreuna, condimentele enumerate. Amestecati continuu, fie cu o lingura de lemn, fie rotind tigaia, astfel ca semintele sa fie cat mai uniform repartizate pe fundul tigai, intr-un singur strat si nu ingramadite sau suprapuse. Prajirea ar trebui sa dureze circa 3 min, pana isi vor dezvolta aroma, iar semintele de mustar incep sa pocnesca.

Lasati la racit. Zdrobiti-le cat mai bine, fie intr-un mojar, fie folosind rasnita electrica, pana devin pudra. Pastrati amestecul intr-un recipient de sticla, de culoare inchisa, ermetic acoperit cu un capac, la rece (cel mai bine in frigider), dar nu mai mult de 1-3 luni.
Mentiuni:

`Masala` inseamna amestec de condimente obtinute din ingrediente uscate si macinate.
`Garam Masala` este o combinatie de ingrediente, folosita cu precadere in bucataria Indiana.