duminică, 14 martie 2010

Prune coapte

Ingrediente

9-12 prune, in functie de marime
2 linguri de zahar
suc de portocale
50g margarina
2 linguri de sirop de zahar rafinat sau miere
50g cereale
Mod de preparare

Se taie prunele pe jumatate si se pun intr-un vas termorezistent. Presaram deasupra zaharul si se toarna sucul de portocala apoi se preseaza o folie pergament peste si se coc timp de 20-25 minute pana se inmoaie.
Intre timp se topeste untul impreuna cu siropul de zahar intr-o tigaie. Se ia de pe foc si se adauga cerealele amestecand bine.
Se indeparteaza hartia, se acopera prunele cu cereale apoi se baga la cuptor inca 10 minute pana cand topingul devine crocant si auriu.

Este un desert usor care poate fi preparat in post.

Timp de Preparare:30 minute

Supa salsa servita cu chipsuri tortilla

Ingrediente

Pentru supa:
5 rosii coapte taiate bucatele
1 catel de usturoi tras prin presatoare speciala de usturoi
sucul de la 1 lamaie
1/2 lingurita de zahar
1 ceapa rosie medie
coriandru

Pentru tortilla chips avem nevoie de:
1 pahar de 100 g cu faina alba
1 pahar de 100 g cu faina de porumb
margarina, 1 lingura
1 lingura "rasa" de sare fina
apa calduta
Mod de preparare

Supa se prepara foarte usor mai ales daca aveti prin casa un blender sau un robot de bucatarie. Daca nu este indicat sa taiati ingredientele foarte marunt apoi presate cu unealta de macinat pireul.
Odata tocate se pun in boluri pentru supa si continuam cu prepararea chipsurilor tortilla.

Pregatirea chipsurilor:
1. Luam un castron inalt in care punem prima data faina alba impreuna cu faina de porumb. Adugam margarina si sare. Continuam cu apa. Adica: peste faina punem treptat apa pana obtinem un aluat consistent. Mai adaugam un varf de lingura cu unt daca compozitia este prea incarcata.
2. Impartim aluatul in bile cat o galusca si le intindem cu facaletul pana capata o forma rotunda: ca o lipie.
Prajeste in tigaie, fara ulei, fiecare lipie in parte. Important este sa aveti o tigaie teflonata.
3. Dupa ce ati terminat de prajit lipiile taiati-le in forma triunghiulara.
Cand ati terminat de taiat lipiile luati aceeasi tigaie, adauga-ti putin ulei (ca pentru clatite)si adauga-ti praf de usturoi pe care il gasiti in comert sau boia iute.
Lua-ti triunghiurile de aluat si treceti-le prin uleiul condimentat. Intr-o tava de cuptor pune-ti o foaie de copt pe care aseza-ti triunghiurile. Se coc pe ambele parti in cuptorul incins timp de 4-5 minute.

Cand sunt gata veti obtine les tortilla chips fait a la maison!

Timp de Preparare: 2 h

Chiftelute de ciuperci

Ingrediente

600g ciuperci
2 linguri ceapa
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
100g pesmet
sare
piper
ulei
Sos:
1 capatana usturoi
1-2 legaturi marar
50g margarina
faina-1 lingura
300 ml lapte de soia
Ingrediente

600g ciuperci
2 linguri ceapa
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
100g pesmet
sare
piper
ulei
Sos:
1 capatana usturoi
1-2 legaturi marar
50g margarina
faina-1 lingura
300 ml lapte de soia
Mod de preparare

Curatam ciupercile, le spalam si le taiem marunt apoi le amestecam cu verdeata.
Ceapa verde se curata, se toaca marunt si se caleste.
Intr-un bol se amesteca cu ciupercile, verdeata, ceapa tocata, pesmetul, sarea si piperul macinat.
Se formeaza chiftelute se mai trec printr-un strat de pesmet si apoi se prajesc.


Curatam ciupercile, le spalam si le taiem marunt apoi le amestecam cu verdeata.
Ceapa verde se curata, se toaca marunt si se caleste.
Intr-un bol se amesteca cu ciupercile, verdeata, ceapa tocata, pesmetul, sarea si piperul macinat.

Se formeaza chiftelute se mai trec printr-un strat de pesmet si apoi se prajesc.

Timp de Preparare: 45 min.

Tarta de vara

Ingrediente

2 vinete medii,
4 dovlecei mijlocii (eu am pus 5 ca erau cam micuti),
3 rosii,
1 ceapa,
6 oua,
1/2 cana parmezan,
1/3 cana cascaval ras (eu l-am facut rondele subtiri),
1/3 cana pesmet,
2 linguri chives,
1/3 cana ulei masline,
1/4 cana lapte.
Mod de preparare

1. Vinetele se taie cubulete, se "stropesc" un pic cu sare si se dau la o parte.
2. Intre timp tocam ceapa marunt, rosiile si dovleceii cubulete.
3. Vinetele se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa la scurs.
4. Intr-o tigaie mai mare se pune uleiul la incins, se adauga ceapa si se caleste timp de 2-3 minute
5. Se adauga apoi dovleceii, vinetele si rosiile. se lasa la fiert 20 minute.
6. Intr-un bol se mixeaza laptele+oua+ parmesan+pesmet+chives.
7. Amestecul se toarna peste legume si apoi intr-o tava/vas. Se orneaza cu cascaval.
8. Se incalzeste cuptorul la 200C si se coace timp se 30 minute.

Tarta cu praz, branzeturi si sunculita

Ingrediente:

scamorza,
emmenthal,
camembert,
praz,
oua,
smantana,
sunculita.
Mod de preparare:

Am luat aluatul de foietaj din comert, prazul putin tras in tigaie cu ulei de masline, sa aiba acel gust de ceapa putin prajita .
Batusem 2 oua, 100 ml smantana, sare , piper apoi prazul calit .
Deasupra am pus branzeturile si sunculita.
Am copt la 200 C, ventilat, 15-20 minute.

joi, 11 martie 2010

Prajitura cu morcovi

Ingrediente
2 cesti de faina integrala
1 lingura si jumatate de scortisoara macinata
1 lingura de cuisoare macinate
4 lingurite de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1 ceasca si jumatate de apa calda
¼ ceasca de seminte de in
2 cesti de zahar alb sau brun
4 lingurite de vanilie (sau 4 pliculete de zahar vanilat)
¾ ceasca de coacaze uscate sau stafide (optional)
6 morcovi, dati prin razatoare
½ ceasca de migdale (optional)

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm sau o forma de prajitura. Amestecati intr-un castron faina integrala, scortisoara, cuisoarele macinate, bicarbonatul de sodiu si sarea pana ce se omogenizeaza; puneti deoparte.
Puneti apa calda intr-un bol si presarati semintele de in. Amestecati un minut pana ce semintele de in incep sa absoarba apa si amestecul se ingroasa usor. Adaugati zaharul si vanilia pana ce se dizolva, apoi puneti coacazele uscate, morcovii si migdalele. Adaugati amestecul cu faina preparat mai devreme, dupa aceea puneti in tava deja pregatita.
Coaceti in cuptorul preincalzit, incercati cu o scobitoare si, daca scobitoarea scoasa din aluat este curata, inseamna ca este gata. Lasati in tava sa se raceasca pentru 10 minute si apoi scoateti prajitura din tava.

Serbet de ananas si portocale

Ingrediente
½ ceasca de apa
½ ceasca de zahar
2 cesti de suc de portocale
1 lingura de suc de lamaie
1 conserva de compot de ananas (bucati de ananas)
2 lingurite de coaja de portocale

Mod de preparare
Intr-o cratita medie, puneti apa si zaharul si fierbeti la foc mediu pana ce zaharul se dizolva.
Intr-un blender, pasati ananasul cu tot cu siropul din conserva pana ce devine o crema fina. Transferati intr-un vas de metal si adaugati siropul, sucul de lamaie si sucul de portocala, plus coaja de lamaie. Puneti in congelator pana se intareste putin, dar sa nu fie inghetat total.
Procesati inca o data amestecul in blender sau cu mixerul de mana pana ce devine foarte fin. Puneti amestecul in congelator pana ce devine ferm, pentru inca 2 ore.

Gogosele mexicane

Ingrediente
1 ceasca de apa
2 ½ linguri de zahar alb
½ lingurita de sare
2 linguri de ulei
1 ceasca de faina
ulei pentru prajit
½ ceasca de zahar alb (sau dupa gust)
1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare
Intr-o tigaie mica, pusa la foc mediu, combinati apa, 2 linguri si jumatate de zahar, sare si 2 linguri de ulei. Fierbeti amestecul si luati de pe foc. Adaugati faina pana ce amestecul formeaza o bila de coca.
Incingeti ulei pentru prajit, sa fie suficient ulei astfel incat sa acopere gogoselele. Puneti aluatul intr-o punga de paste sau in masina de tocat si scoateti fasii lungi de coca. Prajiti pana ce devin aurii si scurgeti surplusul de ulei pe servetele.
Combinati ½ de ceasca de zahar si scortisoara. Dati gogosile prin acest amestec.

Mere caramelizate cu scortisoara

Ingrediente
2 cesti de apa (aprox. 250 ml X2)
2 cesti de zahar (apox 227g x2)
3-4 linguri de scortisoara
6 mere acrisoare medii - decojite, curatate de miez si taiate pe jumatate
Menta proaspata

Mod de preparare
Intr-o cratita sau oala mare, la foc mediu, puneti apa, zaharul si scortisoara la fiert, amestecand constant pana ce zaharul se dizolva. Reduceti focul si adaugati cu grija jumatatile de mere. Lasati sa se gateasca, fara sa acoperiti cratita, pentru 8 minute.
Cu o lingura, transferati merele intr-o farfurie pentru servit si turnati sirop peste. Desertul se poate servi cald sau rece. Se poate decora cu menta.

Budinca cu banane si cacao

Ingrediente
1 banana, taiata bucati
300 de grame de tofu
¼ ceasca de zahar pudra
5 linguri de pudra de cacao
3 linguri de lapte de soia
1 praf de scortisoara macinata

Mod de preparare


Puneti banana, tofu, zaharul, pudra de cacao, laptele de soia si scortisoara intr-un blender, pana ce obtineti un piure, o pasta fina. Puneti in boluri individuale de servit si lasati la frigider pentru 1 ora inainte de servire.

Briose cu mere

Ingrediente
1 ceasca si un sfert de fulgi de cereale (fulgi de porumb sau fulgi de cereale integrale)
1 ceasca si un sfert de faina
1/3 ceasca de zahar brun sau alb
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingura de praf de copt
1 ceasca si un sfert de suc de mere
¼ ceasca de margarina topita
1 pliculet de zahar vanilat
1 mar - decojit, curarat de seminte si taiat bucati

Mod de preparare


Preincalziti cuptorul la 190 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina formele de briose.
Intr-un bol, amestecati fulgii de cereale, faina, zaharul, scortisoara si praful de copt. Amestecati si adaugati sucul de mar, margarina topita, vanilia si bucatile de mar. Puneti amestecul in formele pentru briose.
Coaceti la 190 de grade C pentru 25-30 de minute.

Negresa de post

Ingrediente
¾ ceasca de pudra de cacao
2/3 ceasca de ulei
¼ ceasca de apa
1 ceasca de zahar
¾ ceasca de lapte de soia
1 lingurita de vanilie sau un plic de zahat vanilat
1 ceasca de faina
1 lingurita de praf de copt
optional - se pot adauga si alune sau nuci.

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm.
Amestecati pudra de cacao, uleiul vegetal si apa intr-un bol. Puneti zaharul in amestec, apoi laptele de soia si vanilia si amestecati. Adaugati faina si praful de copt, continuati sa amestecati pana ce devine o pasta fina.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 35 de minute, pana ce prinde o crusta si pana ce marginile incep sa se intareasca.

Secretele delicioasei ciocolate: trucuri si retete

Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
Desi in trecut ciocolata nu era foarte apreciata, pentru ca nu se stia cum se prepara boabele de cacao, incetul cu incetul ciocolata a devenit o adevarata delicatesa. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

In cele ce urmeaza veti afla trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.

Delicatesa cu ciocolata
Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.
Cheesecake cu ciocolata
Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)

Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:
Prajitura cu ciocolata
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa

Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

Ciocolata calda
Ingrediente

2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust

Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.

Trufe de ciocolata
Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾ ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)

Preparare
Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider.

Secretele delicioasei ciocolate: trucuri si retete

Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
Desi in trecut ciocolata nu era foarte apreciata, pentru ca nu se stia cum se prepara boabele de cacao, incetul cu incetul ciocolata a devenit o adevarata delicatesa. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

In cele ce urmeaza veti afla trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.

Delicatesa cu ciocolata
Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.
Cheesecake cu ciocolata
Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)

Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:
Prajitura cu ciocolata
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa

Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

Ciocolata calda
Ingrediente

2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust

Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.

Trufe de ciocolata
Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾ ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)

Preparare
Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider.