luni, 31 ianuarie 2011

Alba ca Zapada


Ingrediente

Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.
Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie
Etapa finala
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare
Foile

1.Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.


2.Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.

3.Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema

4.Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.

5.Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).

Etapa finala

6.Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.

7.Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

Sugestii

La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.

Sos de iaurt cu coriandru


Ingrediente

300 ml iaurt
1 lingura ulei de masline
2 catei de usturoi
1 ardei iuite, verde
coriandru, sare, piper verde
cateva frunzulite de menta proaspata
1 lingura miez de nuca sau alune

Mod de preparare

Miezul de nuca sau alunele se pun la prajit intr-o tigaie goala si dup ace s-au racit se dau prin rasnita.
Se pun apoi intr-un blender, alaturi de ardeiul iute verde, coriandru, menta, iaurtul, uleiul si usturoiul pisat si se mixeaxa 30 de secunde.
Se pune amestecul intr-un vas si se da la rece 1 ora.Coriandrul se poate inlocui in ultima instanta cu patrunjelul, insa aroma finala va diferi substantial..

Specific Indian

Sos de mere


Ingrediente

500 gr mere ionatan
200 ml smantana
50 gr faina alba
60 gr unt de masa
1 lingurita de zahar tos
sare, zeama de lamaie, patrunjel, telina

Mod de preparare

Merele se curate de coaja, apoi se taie feliute si se fierb in apa sau zeama de legume, timp de 10 minute, adaugand si doua frunzulite de telina proaspata.
Dupa ce au fiert se adauga faina in ploaie, 2 linguri de apa si smantana, amestecand bine si lasand sa fiarba in clocot.
Se ia de pe foc, se adauga untul topit, patrunjel proaspat tocat, zaharul.Se potriveste perfect cu ficatei prajiti sau snitel de pui.

Specific Britanic

Sos de leustean

Ingrediente

2 legaturi leustean
6 linguri mari ulei de masline
sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Se curata leusteanul de impuritati si frunze ingalbenite si se pune intr-un mixer, dupa ce s-a spalat bine si i s-au indepartat coditele.
Se adauga uleiul, sarea si piperul si se mixeaza aproximativ 1 minut, pana capata consistenta unei smantani.

Se da vasul cu sos la rece, in frigider timp de 1 ora.Sosul este destul de perisabil, asa ca este recomandat sa se serveasca in aceeasi zi.

Specific Romanesc

Sos de ceapa

Ingrediente

6 cepe medii
6 linguri de ulei
2 linguri cu varf faina alba
2 cesti de apa
1 pahar mare vin alb
1 lingurita zahar tos
sare, piper verde

Mod de preparare

Ceapa se taie, se curata, se toaca marunt si se prajeste bine in ulei incins.
Faina se amesteca bine cu apa, fara cocoloase, apoi se adauga zaharul sis area si se pune la fiert peste ceapa prajita, 12-13 minute, pana fierbe.
Se adauga vinul alb si piperul si dupa 5-6 minute se opreste focul.Se serveste fierbinte langa peste.

Specific Francez

Sos de menta si coriandru

Ingrediente

1 lingurita coriandru
1 lingurita frunze proaspete (sau uscate) de menta
2 lingurite ulei de masline
2 lingurite zeama de lamaie
jumatate lingurita sare fina
piper alb

Mod de preparare

Se amesteca bine toate ingredientele, ori intr-un castron, cu ajutorul unei linguri, ori intr-un blender, pret de cateva secunde, pana la omogenizare.
Se da vasul cu sosul la rece, in frigider, 30 de minute.

Specific Francez

Sos de alune din Malaezia

Ingrediente:

1 cana plina de alune nesarate
1 ceasca de apa
1 lingura plina sos de soia
1 lingura zahar
2 linguri ulei
2 pastai fructe tamarind (sau pasta de tamarind)
pasta de chilli
4 capatani de arpagic
3 catei de usturoi
sare, piper, coriandru
Mod de preparare:

Se pun alunele si pastaile de tamaring intr-un blender si se mizeaza bine apoi se amesteca cu apa si sosul de soia.
Se adauga uleiul, zaharul, pasta de chilli, arpagicul si usutroiul pisate si se omogenizeaza.

Se lasa amestecul 1 ora la rece in frigider, apoi se asezoneaza cu sare, piper si coriandru proaspat.

Specfic: Malaezian

Sos Tabasco

Ingrediente:
450 gr ardei iuti rosii, mici
2 cesti de otet alb
1 catel de usturoi
1 lingurita zahar
2 lingurite sare

Mod de preparare :
Ardeii iuti se taie in jumatati si se pun la fiert in otet, impreuna cu zaharul si usturoiul, timp de 10 minute.
Compozitia se pune in blender si se mizeaza la viteza mare.
Dupa ce s-a omogenizat bine se adauga sarea, se mai amesteca putin si se lasa la racit la temperatura camerei.

Se da la frigider cel putin 5-6 zile, sa isi definitiveze aroma.

Specific: Mexican

Tzatzichi

Ingrediente:

-2-3 castraveti
-200 g branza
-5 catei de usturoi
-un iaurt
-sare
Preparare:

Castravetii, branza si usturoiul de dau pe razatoarea cu ochiuri mari; se pun intr-un castron toate si se amesteca cu iaurtul si sarea pana se omogenizeaza

Sos de usturoi- alioli spaniol

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente: 3 oua, 6 catei de usturoi, sare, cateva picaturi de suc de lamaie sau otet, 300 ml ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare: Intr-un bol de robot de bucatarie ( inalt si ingust ) se pun toate ingredientele la un loc, avand grija sa aiba toate temperatura camerei. Se tritureaza totul si se bate pana cand se leaga maioneza. De fapt acest sos este o maioneza cu usturoi.

Sugestii: Incercati sa nu miscati robotul prea mult la inceput, daca se subtiaza ati pierdut sosul si nu se mai incheaga. Se serveste cu paine prajita, cartofi fierti, prajiti, la cuptor, cu orice fel de carne sau legume.

Supercockteil "Rudolfo"

Ingrediente: 4 cuburi de gheata, 2 cl rom maro, 2 cl Amaretto (lichior de migdale), 2 cl votca, 4 cl suc din fructele pasiunii, 4 cl suc de ananas, 2 cl zeama de lamaie, 2 cl sirop de granate (rodii), 1/2 felie ananas, fructe de sezon.

Mod de preparare: Cuburile de gheata se pun in pahare mari (trebuie sa cuprinda 1/2 litru lichid). Deasupra se toarna rom, Amaretto, votca, suc de fructe si suc de granate. Se amesteca bine totul. Felia de ananas se taie in bucati mici si se adauga in pahar. Paharul se orneaza cu un betisor ornat cu fructe de sezon. Se serveste cu paiul.

Twist de menta

Ingrediente: frunze proaspete de menta, 1/2 lingurita zahar, 1/2 lingura zeama de lamaie, 1 varf de cutit coaja rasa de lamaie, 125 g iaurt de lapte smantanit, 1 cl lichior de menta verde, 1 glob inghetata de menta sau de lamaie, 1 felie lamaie.

Mod de preparare: Cateva frunze de menta se taie marunt si se amesteca cu zahar, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Iaurtul se pune intr-un castron si se amesteca cu compozitia din frunze de menta. Gheata se pune intr-un pahar si deasupra se pune compozitia de iaurt. Bautura se orneaza cu frunze de menta si cu o felie de lamaie.

Cafea icecream

Timp de preparare: 3 minute

Ingrediente: 5 cupe de inghetata de ciocolata, 5 cupe de inghetata de vanilie, 1/2 ceasca rom, 2 linguri de cafea macinata, granule de cafea instant.

Mod de preparare: Amesteca toate ingredientele intr-un blender , cu exceptia granulelor de cafea. Serveste bautura cremoasa rezultata impreuna cu cateva granule de cafea instant presarate deasupra.

luni, 24 ianuarie 2011

Mazare cu carne de porc

Ingrediente mazare cu carne de porc:

300 g carne porc
500 g mazare verde
100 ml suc de rosii sau 2 linguri de bulion
1 ceapa mica
1 lingura faina
ulei, sare, frunze de patrunjel
optional: afumatura


Modul de preparare a retetei:
Ceapa se toaca si se caleste in cateva linguri de ulei.
Se adauga carnea de porc (optional si afumatura), taiata bucatele potrivite si 1/3 lingurita de sare. Se acopera si se lasa carnea sa fiarba innabusit, la nevoie mai adaugam apa fierbinte. Cand carnea este aproape fiarta se adauga mazarea si apa cat sa cuprinda mancarea.
Dupa aproximativ 20 minute se incearca mazarea si carnea daca sunt fierte. Daca au fiert putem adauga sucul de rosii sau bulionul: se dizolva faina in sucul de rosii sau in bulion amestecat cu cateva linguri de sos si se adauga la mancare. Se potriveste de sare, se mai lasa pe foc cateva minute apoi se da la o parte, se presara cu frunze de patrunjel tocate si se poate servi.

Mancare de mazare cu carne de pui

Ingrediente mancare de mazare cu carne de pui:

300 g pui (piept sau pulpe)
500 g mazare verde
100 ml suc de rosii sau 2 linguri de bulion
1 ceapa mica
1 lingura faina
ulei, sare, frunze de patrunjel


Modul de preparare a retetei:
Ceapa se toaca si se caleste in putin ulei. Se adauga carnea de pui - pieptul se taie in bucati potrivite, pulpele se pot pune intregi; se adauga si 1/3 lingurita de sare. Se lasa sa se inabuse aprox. 10 minute, apoi se adauga mazarea, apa cat sa acopere mancarea si se lasa sa fiarba. Se poate folosi mazare proaspata, mazare congelata sau mazare din conserva; daca folosim mazare de la conserva trebuie sa inabusim ceva mai mult timp carnea inainte de a adauga mazarea, pentru ca aceasta este deja fiarta.
Dupa 20-30 minute, daca carnea si mazarea sunt fierte, se dizolva faina in sucul de rosii si se adauga la mancare. Se potriveste de sare, se mai lasa pe foc cateva minute apoi se da la o parte, se presara cu frunze de patrunjel tocate si se poate servi.

Pui vanatoresc

Ingrediente pui vanatoresc:

(pentru 4 persoane):
1 pui mare de 1,8kg.,
100g. ciuperci,
2 cepe rosii,
1 catel de usturoi,
1 ardei gras verde,
2 linguri ulei de masline,
3 linguri pasta de rosii,
2dl. vin alb,
400g. rosii din conserva,
sare,
piper,
1 lingura rozmarin uscat,
1 lingura oregano uscat;


Modul de preparare a retetei:
1. Puiul se spala si se taie in bucati.
2. Ceapa si ciupercile se curata si se taie felii. Usturoiul se curata si se zdrobeste. Ardeiul verde se spala, se scot semintele si se taie julien.
3. Intr-o tigaie mare, in ulei incins, se rumenesc bucatile de pui, pe toate partile, apoi se scot si se tin la cald.
4. In uleiul ramas se caleste ceapa 5 minute, se adauga usturoiul, se calesc impreuna, apoi se pun ciupercile, ardeiul gras si se continua calirea inca 4 minute. Se incorporeaza pasta de rosii, vinul alb, rosiile din conserva, sare , piper, rozmarin si oregano. Se lasa sa dea un clocot, se pun bucatile de pui in tigaie si se fierb toate ingredientele impreuna cca. 40 minute. Daca este necesar, se mai adauga apa.
5. Carnea patrunsa se scoate din tigaie si se aseaza pe un platou. Sosul ramas in tigaie se fierbe inca 5 minute si se toarna peste carne. Preparatul se serveste cu vin alb sec.
Timp de preparare: 65 minute.

Piept de pui cu smantana

Ingrediente piept de pui cu smantana:

0,5 kg piept de pui
0,5 kg ciuperci champignon
1 ceapa mare
1 pahar vin alb
100 g unt
300 g smantana
ulei sau untura
sare, piper, patrunjel tocat

Modul de preparare a retetei:


1. Se incinge grasimea si se caleste un pic ceapa, pana cand devine transparenta.
2. Se taie intre timp pieptul de pui in fasii. Se pune peste ceapa calita si se lasa sa se prajeasca pe ambele parti. Se scot din tigaie si se tin la cald.
3. In sosul din tigaie se pun ciupercile taiate. Se calesc la foc mare, se pune un pahar de vin si sare. Cand au scazut, se adauga pieptul de pui si se mai lasa 5 minute.
4. Se adauga untul si smantana. Se stinge focul, se potriveste de sare, se condimenteaza cu piper
Pieptul de pui cu smantana este excelent servit cu mamaliguta calda.

Ciulama de pui

Ingrediente ciulama de pui:

1 pui (cca 1kg)
1 ceapa
150 g faina
100 g unt
75g fulgi de porumb
6-7 catei usturoi
patrunjel verde tocat
sare, piper, delikat
optional: 1-2 morcovi, 1/2 telina, 1 radacina de pastarnac sau patrunjel

Modul de preparare a retetei:


Puiul se curata, se spala, se taie in bucati si, impreuna cu ceapa, se pune la fiert in apa cu sare sau delikat. Daca folosim si zarzavaturi, acestea se pun la fiert impreuna cu carnea, apoi cand sunt fierte se scot si se servesc cu alte mancaruri.
Separat, intr-o cratita, se pune faina in untul incins si dupa ce se rumeneste putin, se stinge cu zeama in care a fiert pasarea, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase. Dupa 10 minute se adauga fulgii de porumb si se mai fierbe 15 minute. Daca este nevoie se mai adauga supa.
Cand totul este fiert, se pune usturoiul pisat, carnea de pui taiata in bucati, verdeata si se mai da intr-un clocot. Ciulamaua de pui se serveste presarata cu verdeata tocata.

Ciorba Radauteana


Ingrediente ciorba radauteana:

Pentru Ciorba Radauteana:
1 kg carne de pui (preferabil piept)
2 morcovi
2 cartofi
1/4 telina (150 g)
1 radacina de pastarnac sau 1 patrunjel
2 ardei gras
1 ceapa mare
3 galbenusuri de ou
500 ml smantana
2 -3 linguri otet
5 - 6 catei de usturoi
verdeata tocata


Modul de preparare a retetei:
Se fierbe pieptul de pui impreuna cu legumele in 2-3 l de apa cu sare, pana cand carnea este foarte bine fiarta. Se scoate carnea si legumele iar supa se strecoara prin tifon. Daca pieptul are pielita sau oase, acestea se indeparteaza. Carnea se taie bucatele cat mai mici, la fel si legumele. Se pun carnea si legumele inapoi in supa. Cand supa fierbe, se toarna smantana batuta cu galbenusurile de ou, amestecand repede. Se acreste cu otet, se adauga usturoiul facut mujdei si se potriveste supa de sare. Supa radauteana se serveste fierbinte, presarata cu verdeata tocata marunt. Ciorba Radauteana se poate prepara si din pui sau gaina intreaga, insa este mai usor sa preparam aceasta ciorba din piept de pui (carnea trebuie aleasa de pe oase si taiata marunt).

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza


Ingrediente ciorba de zarzavat cu zeama de varza:

2 cartofi
2 morcovi
1/4 telina
albitura (1 patrunjel, 1 pastirnac)
1 fir de praz
2 rosii
1 ardei gras
2 l apa
0,5 l zeama de varza
50 g unt
2 oua
2 linguri faina
150 ml smantana
1 lingura bulion
sare, piper

Modul de preparare a retetei:
Zarzavatul se curata, se toaca si se pune la fiert: intai se pun morcovii, apoi dupa 5 - 10 minute restul zarzavaturilor. Cand zarzavaturile sunt fierte se adauga rosiile curatate de coaja, taiate rondele, bulionul si zeama de varza. Se topeste untul, se amesteca il acesta faina si cateva linguri cu ciorba, apoi se adauga la mancare. Ouale se bat cu un praf de sare, se adauga smantana si cu acest amestec se drege ciorba de zarzavat. Se stinge focul si se presara verdeata tocata marunt.

Ciorba cu perisoare din peste


Ingrediente ciorba cu perisoare din peste:

1,5 kg peste
250 g morcovi
250 g albitura (telina, patrunjel)
250 g ceapa
200 g bulion
100 g orez
200 g paine alba
2 oua
1,5 l bors
50 ml ulei
verdeata, sare, piper
optional: capete si cozi de peste, oase de peste

Modul de preparare a retetei:
Se curata morcovii, telina si ceapa, se spala si se toaca marunt. Se pun la fiert in apa rece su sare.
Separat, se fierb capetele si cozile de peste (sau oasele), la foc foarte mic. Aceasta zeama se strecoara peste zarzavat si se lasa sa fiarba. Se pune apoi orezul, bulionul si borsul.
Pestele se curata, se dezoseaza, se spala si se toaca impreuna cu painea. Se amesteca in compozitie sare, piper macinat, ouale, verdeata tocata marunt. Se formeaza perisoare care se introduc in ciorba cand aceasta clocoteste.
Se lasa ciorba cu perisoare din peste sa fiarba 10 - 15 minute, apoi se stinge focul, se potriveste de sare si acreala, se presara vedeata tocata marunt.

Bors de peste


Ingrediente bors de peste:

2 kg peste
250 g morcovi
250 g telina
250 g patrunjel
300 ceapa sau praz
50 g bulion
2 litri bors
500 g rosii
50 ml ulei
sare, leusetean

Modul de preparare a retetei:

Se toaca zarzavatul si se pune la fiert in apa sarata, impreuna cu ceapa. Se caleste putin bulionul in ulei fierbinte, se adauga la bors. Se fierbe separat borsul si se adauga la mancare.
Cand zarzavaturile sunt fierte se adauga pestele si se mai fierba un sfert de ora. Se adauga rosiile curatate de coaja si taiete cuburi, se potriveste de sare si acreala, se presara leusteanul tocat marunt.

Bors de stevie

Ingrediente bors de stevie:

500 g stevie
1 ceapa
1 lingura ulei
2 cartofi
1/2 lingura de ulei
2 litri apa
1 litru bors


Modul de preparare a retetei:
Se spala stevia, se pune la fiert in apa. Se adauga cartofii.
Intre timp se toaca ceapa si se caleste. Se adauga faina si se face un rantas. Se stinge cu putina apa si se adauga la ciorba de stevie.
Se pune si borsul, se potriveste de sare, se lasa sa mai dea cateva clocote.